Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE CHANGES IN THE STRUCTURAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF PEA PASTE-LIKE CONCENTRATE IN THE PRODUCTION PROCESS AND STORAGE

Abstract

The article addresses to the issues of processing of one of the most popular and adapted to the climate of our country crops - peas. The article focuses on the balance of the chemical composition and the complex of useful properties of raw materials. It is proposed to use a potential of culture to create products of superior nutritional value, to apply a method of mechano-acoustic effect to the conversion of pea grits in aplastic homogeneous paste-like concentrate that can be finished to create a wide range of combined products

About the Authors

K. N. Nitsievskaya
Siberian University of Consumer Cooperatives
Russian Federation


V. B. Mazalevskiy
Siberian University of Consumer Cooperatives
Russian Federation


O. K. Motovilov
Siberian University of Consumer Cooperatives
Russian Federation


References

1. Основы государственной политики Российской Федерации в области здорового питания населения на период до 2020 года (утв. распоряжением Правительства РФ от 25 октября 2010 г. № 1873-р) ГАРАНТ.РУ: http://www.garant.rU/prodiicts/ipo/-prime/doc/12079847/#ixzz4S2PoZvI2. (дата обращения 04.04.2017)

2. Варлахова Л. Н. // Традиционные и новые блюда из гороха, фасоли, чечевицы, сои, гречки и пшена / Л. Н. Варлахова, В. И. Зотиков, С. Н. Агаркова. Орел: «Картуш» ПФ, 2008. 332 с.

3. Таранухо В. Г. Горох: значение, биология, технология: научно - методическое пособие / В. Г. Таранухо, С С. Камасин. Горки: Белорусская государственная сельскохозяйственная академия, 2009. 52 с.

4. Ling Lib, Тао Yanga, Rong Liua, Bb Reddenc, Fouad Maaloufd, Xuxiao Zonga, , Food legume production in China / The Crop Journal. 2017. Vol. 5. P. 115-126.

5. Мусина О. H. Влагоудерживающая способность зернобобового (горохового) компонента творожного продукта // Переработка сельскохозяйственной продукции. Новосибирск, 2008. №8. С. 108-113.

6. Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации, http://www.mcx.ru/documents/document/v7_-show/14857.19.htm. (дата обращения 04.04.2017).

7. Архипов А. Н. Разработка технологии пастообразных молочных продуктов / А. Н. Архипов, И. Ю. Трифонов, А. И. Лосева //Техника и технология пищевых производств. 2011. № 3. С. 51-54.

8. Емелин В. П. Влияние некоторых основных параметров работы гидродинамического измельчителя - диспергатора на формирование пастообразных молочных продуктов / В. П. Емелин, А. В. Бокарев, И. Ю. Трифанов // Техника и технология пищевых производств. 2009. №4. С. 72-74.

9. Сафонова Е. А. Интенсификация технологических процессов производства пива при использовании роторно - пульсационного аппарата / Е. А. Сафонова, А. Н. Потапов, Е. А. Вагайцева //Техника и технология пищевых производств.2015, №1. C. 74-80.

10. Santana R.; Perrechil F.; Cunha R. High- and low-energy emulsifications for food applications: A focus on process parameters/ Food Eng.Rev. 2013. №5. P. 107-122.

11. Vanessa Gall, Marc Runde, Heike P. Schuchmann Extending Applications of High-Pressure Homogenization by Using Simultaneous Emulsification and Mixing (SEM) - An Overview / Processes 2016. №4(4), 46; doi:10.3390/pr4040046

12. Kohler K.; Hensel A.; Kraut М.; Schuchmann H. P. Melt emulsification - Is there a chance to produce particles without additives?/Particuology. 2011. №9. P. 506-509.

13. ГОСТ 6201-68 Горох шлифованный. Технические условия.

14. Фиалкова Е. А. Гомогенизация. Новый взгляд: Монография - справочник. СПб.: ГИОРД, 2006. 392 с.

15. ГОСТ ИСО 5492-2014 Органолептический анализ. Словарь.


Review

For citations:


Nitsievskaya K.N., Mazalevskiy V.B., Motovilov O.K. THE CHANGES IN THE STRUCTURAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF PEA PASTE-LIKE CONCENTRATE IN THE PRODUCTION PROCESS AND STORAGE. Modern Science and Innovations. 2017;(2):107-113. (In Russ.)

Views: 31


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)