Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE ADVANTAGES OF MODERN NONTHERMAL OF PROCESSING THE TECHNOLOGY OF ORGANIC RAW MATERIAL

Abstract

The article examines the current nonthermal processing technology of organic raw materials, their advantages over thermal methods. Sathya represents an overview of these ad-vanced technologies. Particular attention is given to the method of electric discharge machin-ing organic raw and target produktov on its basis. The questions of the mechanism of action of an electric discharge on elektropronitsaemost plant materials.

About the Authors

Valery Timofeevich Kazub
Piatigorsky Medical and Pharmaceutical Institute
Russian Federation


Valeriya Nikolaevna Orobinskaya
NCFU
Russian Federation


Olga Nikolaevna Pisarenko
NCFU
Russian Federation


References

1. Recent Trends in Functional Food Science and the Industry in Japan / Arai S. [et al.] // Biosci. Biotechnol. Biochem. 2002. Vol.66, Issue 10. P. 2017-2029.

2. Ohlsson T. Minimal processing - preservation methods of the future: an overview // Trends Food Sci. Technol. 1994. Vol. 5. P. 341-344.

3. Борисов А. Г. Интесификация процесса растворения сахара-песка при электроимпульсном воздействии // Научно-технический прогресс в агропромышленном комплексе: материалы студенческой научной конференции. М.: ФГОУ ВПО МГАУ им. В. П. Горячкина, 2003. С. 23-28.

4. Hoover D. G. Minimally processed fruits and vegetables: reducing microbial load by nonthermal physical treatments // Food Technology. 1997. Vol. 51. P. 66-71.

5. Knorr D. Novel approaches in food processing technology: new technologies for preserving foods and modifying function // Current Opinion in Biotechnology. 1999. Vol. 10. P. 485-491.

6. Hayashi R. An overview of the use of high pressure in bioscience and biotechnology // High Pressure Bioscience and Biotechnology. Amsterdam: Elsevier Science Publishers, 1999. P. 1-6.

7. Sensoy I. et al. Extraction using moderate electric fields] // J. Food Sci. 2004. Vol. 69. P. 7-13.

8. High pressure treatment of vegetables / R. Stute et al. // High Pressure Chemical Engineering. Amsterdam: Elsevier Science, 1996. P. 271-276.

9. High pressure sterilisation of foods / Meyer R.S. [et al.] // Food Technology. 2000. Vol. 54. P. 67-72.

10. Кудимов Ю. Н., Казуб В. Т., Муравьева Д. А. Кинетика электроразрядного процесса экстракции надземной части женьшеня и изучение гепатопротекторной активности извлеченного полисахаридного комплекса // Фармация. № 1. 2002. С. 12-16.

11. Effect of heat and ultrasound on microorganisms and enzymes / Sala F. J. [et al.] // New Methods of Food Preservation. London: Blackie Academic and Professional Publisher, 1995. P. 177-203.

12. Mc. Clements D. J. Advances in the application of ultrasound in food analysis and processing // Trends in Food Science and Technology. 1995. Vol. 6. P. 293-299.

13. Sale A. J., Hamilton W. A. Effect of high electric fields on microorganisms. I. Killing of bacteria and yeast. II. Mechanism of action of the lethal effect // Biochimica Bio-physica Acta. 1987. Vol. 148. P. 781-800.

14. Электроимпульсные технологии в обработке органического растительного, животного сырья и продуктов на их основе / В. Т. Казуб, В. Н. Оробинская; ПятГФА. Пятигорск, 2007. 51 с. Деп. в ВИНИТИ РАН 19.07. 2007, № 742 - В 2007.

15. Кислухина О. В. Витаминные комплексы из растительного сырья. М.: ДеЛи принт, 2004. 308 с.

16. Кудимов Ю. Н., Казуб В. Т., Криворотов Н. В. Кинетика электроразрядного экстрагирования растительного сырья // Изв. вуз. Химия и химическая технология. Т.45. Вып.1. 2002. С. 23-28.

17. Загорулько А. Я. Влияние термоплазмолиза и селективного электроплазмолиза на клеточные структуры и проницаемость тканей свеклы // Сахарная промышленность. 1957. Vol. 11. P. 67-70.

18. Electropermeabilization of cell membranes / Teissie J. [et al.] // Advanced Drug Delivery Reviews. 1999. Vol. 35. P. 3-19.

19. Evaluation of process-induced dimentional changes in the membrane structure of biological cells using impedance measurement / Angersbach A. [et al.] // Biotechnology Progress. 2002. Vol. 18, Is. 3. P. 597-603.

20. Gudmundsson M., Mafsteinsson H.Effect of electric field pulses on microstruc-ture of muscle foods and roes // Trends in Food Science & Technology. 2001. Vol. 12. P. 122-128.

21. Local generation of ohmic heat on cell membranes during electric treatment of a biological tissue / Lebovka N. I. [et al.] // Acta of National University of Kiev Mogyla Academy (Ukraine). 2000. Vol. 18. P. 51-56.

22. Кудимов Ю. Н., Казуб В. Т., Голов Е. В. Кинетика электроразрядного экстрагирования растительного сырья // Изв. вуз: Химия и химическая технология. 2002. № 1. С. 23-26.

23. Perspectives in the textural evaluation of plant foods / Jackman R.L. [et al.] // Trends in Food Science & Technology. 1995. Vol. 6. Is. 6. P. 187-194.

24. Dyson R. D. Cell Biology: A Molecular Approach // Allyn & Bacon: Boston, 1974. 649 p.

25. Rogers H. J. Microbial Cell Walls and Membranes /Rogers H.J., [et al.]. - Chap-man & Hall: London,1980. 473 p.

26. Pulsed electric fields / G.V. Barbosa-Canovas [et al.] // Journal of Food Science. 2000. Vol. 65(supp.). P. 65-79.

27. Crowley J. M. Electrical breakdown of bimolecular lipid membranes as an elec-tromechanical instability // Biophysical Journal. 1973. Vol. 13. P. 711-724.

28. Dimitrov D. S., Sowers A. E. Membrane electroporation-fast molecular exchange by electroosmosis // Biochimica et Biophysica Acta. 1990. Vol. 1022. P. 381-392.

29. Electropermeabilization of intact maize cells induces an oxidative stress / N. Sabri [et al.] // Eur. J. Biochem. 1996. Vol. 238. P. 737-743.

30. Winterhalter M., Helfrich W. Deformation of spherical visicles by electric fields // J. Colloid and Interface Sci. 1988. Vol. 122. P. 583-586.

31. Барская А. В. Исследование диспергирования растительного сырья и экстракции водорастворимых веществ с использованием электрических разрядов: автореф. дис. … канд. техн. наук. Томск: ТПУ, 1998. 19 с.

32. Pulsed electric field breakage of cellular tissues: visualization of percolative prop-erties / Lebovka N. I. [et al.] // Innovative Food Science and Emerging Technologies. 2001. Vol. 2. Is. 2. P. 113-125.

33. Accelerated mass transfer during osmotic dehydration of high intensity electrical field pulse pretreated carrots / Rastogi N. K. [et al.] // Journal of Food Science. 1999. Vol. 64. Is. 6. P. 1020-1023.

34. Knorr D., Angersbach A. Impact of high intensity electric field pulses on plant mem-brane permeabilization // Trends in Food Science and Technology. 1998. Vol. 9. P. 185-191.

35. Textural changes in apple tissue during pulsed electric field treatment / Bazhal M. I. [et al.] // Journal of Food Science. 2003. Vol. 68. P 45-49.

36. Научные и практические принципы электрической обработки пищевых продуктов и материалов / И. С. Гулый [и др.]. Киев, 1994. 167 с.

37. Use of pulsed electric field pretreatment to improve dehydration characteristics of plant based foods / Ade-Omowaye B. I. O. [et al.] // Trends in Food Science & Technology. 2001. Vol.12. Is. 8. P. 285-295.

38. Матвиенко A. Б. Интенсификация экстракции растворимых веществ электрической обработкой растительных материалов и воды // Тез. науч. конф. Украинского государственного университета пищевых технологий. Киев, 1996. C. 39-40.

39. Бойко В. Д., Мизиненко И. Д. Экстракция растительного сырья с применением электрического разряда в жидкости // Хим.-фармац. журнал. 1970. № 9. С. 38-41.

40. Biophysical considerations of membrane electroporation / Neumann E. et al. // Guide to electroporation and electrofusion. New York: Academic Press, 1992. P. 77-90.

41. Prasanna G. L., Panda T. Electroporation: basic principles, practical considerations and applications in molecular biology // Bioprocess Engineering. 1997. Vol. 16. P. 261-264.

42. Electrorheological Modeling of the Permeabilization of the Stratum Corneum: Theory and Experiment / Pawlowski P. [et al.] // Biophysical Journal. 1998. Vol. 75. P. 2721-2731.

43. Weaver J. C., Chizmadzhev Y. A.Theory of electroporation: a review // Bioelec-trochemistry and Bioenergetics. 1996. Vol. 41. P. 135-160.

44. Sundaram S., Stebe K. J. Dynamic penetration of an insoluble monolayer by a soluble surfactant: theory and experiment // Langmuir. 1997. Vol. 13. P. 1729-1736.

45. Food processing by pulsed electric fields.1 / Barsotti L. et al. // Physical aspects. Food Reviews International. 1999. Vol. 15. P. 163-213.

46. Preservation of liquid foods by high intensity pulsed electric fields F basic concepts for process design / Heinz V. et al. // Trends in Food Science and Technology. 2002. Vol. 12. P. 103-111.

47. Engineering aspects of pulsed electric field pasteurization / Zhang Q. et al. // Journal of Food Engineering. 1995. Vol. 25. P. 268-281.

48. Jemai A. B., Vorobiev E. Effect of Moderate Electric Field Pulse (MEFP) on the Diffusion Coefficient of Soluble Substances from Apple Slices // International Journal of Food Science and Technology. 2002. Vol. 37. P. 73-86.

49. Bazhal M. I. Etude du mécanisme d’électroperméabilisation des tissus végétaux. Application à l’extraction du jus des pommes // Thèse de Doctorat, Université de Technologie de Compiègne, 2001. 167 p.

50. Казуб В. Т., Оробинская В. Н. Электроимпульсные технологии в обработке пищевого растительного, животного сырья и продуктов на их основе. Пятигорск: Пятигорская ГФА, 2007. 51 с. Деп. в ВИНИТИ РАН 19.07. 2007. № 742.

51. Рудобашта С. П. Массоперенос в системах с твердой фазой. М.: Химия. 1980.248 с.

52. Оробинская В. Н. Кинетика и технология электроразрядного экстрагирования биологически активных соединений из органического сырья: автореф. дис. … кан. техн. наук. Тамбов, ТГТУ, 2012. 16 с.


Review

For citations:


Kazub V.T., Orobinskaya V.N., Pisarenko O.N. THE ADVANTAGES OF MODERN NONTHERMAL OF PROCESSING THE TECHNOLOGY OF ORGANIC RAW MATERIAL. Modern Science and Innovations. 2013;(3):82-93. (In Russ.)

Views: 71


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)