Preview

Modern Science and Innovations

Advanced search

THE MERCHANDISING AND TECHNOLOGICAL EXPERTISE OF THE ARTICHOKE AND THE STUDY OF CONSUMER DEMAND OF VEGETABLES DESSERT

Abstract

In the article the analysis of consumer behavior of the population, identified key features of the domestic market of food products in conditions of the introduced food sanction. Artichokes belong to the group of dessert and vegetables are sources of biologically active substance with a high content of polyphenolic compounds, particularly flavonoids. Evaluated Botanical, merchandising-technological parameters of the artichokes. Formulates the prospects of development of food industry of the country in the direction of import substitution.

About the Authors

Tatyana Vasilevna Kalashnova
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Irina Victorovna Slusarevskaya
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Камаев И. Н. Малораспространенные овощные культуры на Ставрополье / И. Н. Камаев, А. Н. Камаева. - Ставрополь: Кн. изд-во, 1992. - 144 с.

2. Лунева И. Л. Некоторые итоги культуры артишока колючего на Северном Кавказе / Лунева И. Л., Челомбитько В. А., Фролов П. А. // Регион, конф. по фармации, фармакологии и подготовке кадров. 54. 1999. Пятигорск.

3. Теплов В. И., Боряев В. Е. Сырьевые ресурсы продовольственных товаров в потребительской кооперации. - Белгород: Кооперативное образование, 2003. - 71 с.

4. Marakis G., Walker A. F., Middleton R. W., Booth J. C. et al. Artichoke leaf extract reduces mild dyspepsia in an open study // Phytomedicine. 2002. 9:8: 694-699.

5. Маршалкин М. Ф., Оробинская В. Н. Пищевые волокна скорцонера и овсяного корня и их лечебно-профилактическое использование // Успехи современного естествознания. 2002. № 2. - С. 77-79.

6. Коновалов Д. А., Оробинская В. Н., Пшукова И. В. Фруктаны растений: строение, источники, пищевое и лекарственное значение // В сборнике: Актуальные проблемы создания новых лекарственных препаратов природного происхождения VIII Международный Съезд ФИТОФАРМ 2004, материалы. редколлегия: В. Г. Макаров (ответственный редактор). СПб., 2004. - С. 444-451.

7. Оробинская В. Н., Писаренко О. Н. Развитие науки функциональных пищевых продуктов в странах европейского сообщества. Новый ингредиент для производства функциональных продуктов питания // Перспективы науки. 2015. № 1 (64). - С. 83-88.

8. Бобровский И. Н., Оробинская В. Н. Воздействие биологически активных соединений пребиотического действия на гликемический статус при сахарном диабете // Современная наука и инновации. 2014. № 4 (8). - С. 138-142.

9. Писаренко О. Н., Оробинская В. Н. Пищевые волокна Scorzonera hispanica L. - ингредиент для производства новых продуктов питания // Современная наука и инновации. 2015. № 2 (10). - С. 92-96.

10. Орловская, Т. В. Изучение углеводов Cynara scolymus / T. B. Орловская, И. Л. Лунева, В. А. Челомбитько // Химия природ, соединений. 2007, №1. - С. 89-90.

11. Химический состав и лекарственное использование Cynara scolymus L. / Драник Л. И. и др. // Раст. Ресурсы. 1996. - Т. 32, вып. 4. - С. 98-104.


Review

For citations:


Kalashnova T.V., Slusarevskaya I.V. THE MERCHANDISING AND TECHNOLOGICAL EXPERTISE OF THE ARTICHOKE AND THE STUDY OF CONSUMER DEMAND OF VEGETABLES DESSERT. Modern Science and Innovations. 2015;(4):57-63. (In Russ.)

Views: 46


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-910X (Print)